Home » Groningse technasiumleerlingen verbeteren verkeersveiligheid in eigen leefomgeving

Groningse technasiumleerlingen verbeteren verkeersveiligheid in eigen leefomgeving

Gepubliceerd op 19 juli 2024

Groningse technasiumleerlingen verbeteren verkeersveiligheid in eigen leefomgeving

Tweedejaars leerlingen van H.N. Werkman Stadslyceum hebben 16 juli de Veilig Verkeer Nederland Technasium Award gewonnen met hun nieuwe ontwerp voor de rotonde aan de Korreweg in Groningen. Verkeerswijzer Groningen (VWG) en Veilig Verkeer Nederland (VVN) organiseren deze competitie om middelbare scholieren van Technasium uit te dagen na te denken over veiligheidsvraagstukken in het verkeer.

4 deelnemende Groningen technasiumscholen

Er deden 4 scholen mee aan de competitie: Praedinius Gymnasium, H.N. Werkman Stadslyceum, Harens Lyceum en rsg de Borgen / Lindenborg. De opdracht die VWG en VVN hadden voorgelegd was: bedenk 2
oplossingen voor een verkeersonveilige situatie in je eigen omgeving of dicht bij school om te zorgen dat de situatie veilig wordt voor de verkeersdeelnemers. 1 oplossing mocht volledig ‘outside the box’ zijn, zonder rekening te houden met betaalbaarheid en wetgeving. De 2e oplossing moest realistisch en toepasbaar zijn.

Creatieve oplossingen

‘De Korreweg-rotonde in de stad Groningen is een bekende onveilige verkeerssituatie voor met name
fietsers. Fietsers worden vaak afgesneden door auto’s en bussen. Het zou een stuk veiliger zijn als de fietsers een eigen ondergrondse rotonde zouden krijgen’, aldus de leerlingen van het winnende team. Met de overwinning op zak willen de leerlingen graag naar de gemeente om de uitvoering van hun ideeën te bepleiten.

Andere ideeën waren een ondergrondse tunnel bij de Helperzoom, aanpak van de weg bij de Westerhaven en het veiliger maken van de oversteekplek bij de Oldebertweg in Leek.


Arjan van der Zwaag, teamcoördinator Verkeerswijzer Groningen: ‘Het is mooi om te zien dat jongeren zo betrokken en innovatief kunnen zijn bij het verbeteren van de verkeersveiligheid in onze provincie. De leerlingen bedenken met een open blik oplossingen voor complexe problemen.’

De jury bestond uit Foppe Jorna van Verkeerswijzer Groningen en Margot Blaauw van VVN. Margot Blaauw aan het woord: ‘Het is elk jaar weer verrassend waar leerlingen mee komen. We zien dat verkeersveiligheid, als ze zich er eenmaal in verdiepen, ook voor hen super interessant is. Dit onderwerp met de ondergrondse rotonde sprong eruit in deze editie’.

Deel dit bericht via E-mail, Twitter, Whatsapp, Linkedin

© 2024 Stichting Technasium. Meer informatie over privacy en gebruik.