Home » Over Technasium » Technasium iets voor jou?

Technasium iets voor jou?

Hoe verbeter je de verkeersveiligheid in een bepaald gebied? Hoe maak je een complex, bestaand gebouw gasvrij? Hoe voorkom je dat mensen ziek worden van een virus? Hoe sla je energie op en zorg je dat het lang bewaard wordt?

Onderzoek & Ontwerpen

Hele belangrijke vraagstukken, waar echte opdrachtgevers ook echte oplossingen voor zoeken, dat is wat je doet bij Onderzoek & Ontwerpen. Oplossingen die een verschil kunnen maken voor heel veel mensen! Ben jij van nature nieuwsgierig? Hou je van wiskunde, natuurkunde en scheikunde?

Lijkt het je leuk om over dit soort problemen na te denken, waarbij je begeleiding krijgt van iemand uit het bedrijfsleven? Dan is het Technasium zeker iets voor jou. De opdrachten komen namelijk aan bod tijdens het vak O&O. O&O staat voor ‘Onderzoek & Ontwerpen’ en krijg je wanneer je kiest voor Technasium. De vaardigheden en competenties die je leert tijdens O&O-opdrachten, komen zeker van pas bij je vervolgopleiding en verdere loopbaan.

"Eenmaal in de bovenbouw wordt het pas echt leuk. Je kunt de lessen zelf indelen en je eigen projecten kiezen. Docenten worden meer begeleiders en het is leuk om te zien dat zij ook van jou leren i.p.v. andersom."
Luuk ten Berge
Dongemond college - vwo6
Inhoud accordeon

Ik heb bewust gekozen voor deze school omdat ik ontzettend geïnteresseerd ben in de dingen die er gebeuren bij het Technasium. Daarnaast was dit ook de dichtstbijzijnde school dus dat was extra fijn. 

Het Technasium is een plek waar je anders leert denken en kennis toepast. Je zet onmogelijkheden om in mogelijkheden. Ik heb nu 2 uur les bij het vak O&O maar buiten de lessen om kun je bijna altijd terecht om verder aan je project te werken. Tijdens de les werk je vooral in je groep aan het project waar je mee bezig bent, en er wordt gekeken hoe je ervoor staat. Zelf ga ik O&O ook als eindexamenvak doen.  

Ik heb al verschillende projecten gehad: bevers die in de dijken gaan zitten, de Biesbosch een aantrekkelijkere plek maken voor jongeren, proberen de files rond knooppunt Hooipolder op te lossen en steden veiliger maken tegen overstromingen. 

Onze ‘gewone’ lessen op school verschillen denk ik niet veel met de lessen op andere scholen. Wel kijken docenten van verschillende vakken met je mee als je een specifieke vraag hebt bij een project voor O&O. En soms kun je vrij vragen bij een les omdat je bijvoorbeeld bij een burcht gaat kijken om je kennis te vergroten.  

Ik wil zelf een vervolgopleiding in werktuigbouwkunde gaan doen, dus dat is richting de béta kant. Ik denk dat mijn ervaring binnen het Technasium gaat helpen, omdat ik al gewend ben in groepsverband te werken aan projecten. Ook leren we hoé je een project aan kunt pakken: onderzoeken voor wie je het eigenlijk doet, wie de opdracht heeft gegeven, wat het probleem nu precies is en hoe je een oplossing kunt vinden. Deze manier van werken gaat helpen bij veel vervolgopleidingen denk ik 

Twijfel je over het Technasium of ben je net begonnen? De eerste jaren kunnen wellicht wat saai zijn. Je krijgt misschien een project wat je niet ligt of zit in een team wat niet al te leuk is. Dit verandert echt als je O&O kiest als examenvak! Je mag dan een eigen team maken op basis van jullie kwaliteiten en je mag zoeken naar eigen projecten.  

Ik zou het persoonlijk zeker aanraden vanwege het nut in het vervolg, maar ook omdat het erg leuk is als je je eigen opdrachtgever mag gaan zoeken. 

O&O-docent

Jouw O&O-docent zal niet een uur lang voor de klas gaan staan om iets te vertellen. Jouw docent is namelijk vooral een coach. Jij gaat samen met een aantal klasgenoten aan de slag met een opdracht. Hierbij moet je samenwerken, plannen en out-of-the-box-denken. De opdracht is vaak best ingewikkeld. Je docent zal je hierin goed begeleiden, daar is hij of zij namelijk speciaal voor opgeleid.

Technasiumwerkplaats

O&O volg je niet in een suf lokaal. Elke technasiumschool heeft namelijk een moderne en goed uitgeruste werkplaats. Zie het als een designruimte, een lab en een atelier ineen. Met daarin alles wat je nodig hebt om samen te werken aan de projecten. Zoals bijvoorbeeld een 3D-printer of een lasercutter. We dagen je uit zelf (creatief) na te denken en te experimenteren. Onderzoek, ontdek, ontwerp en maak!

In NVOX, het tijdschrift van de landelijke vakvereniging voor bètavakken, verscheen onlangs een artikel over de technasiumwerkplaats en hoe deze ruimte bijdraagt aan onderzoekend en ontwerpend leren.

Meesterproef

Als jij het profiel Natuur & Gezondheid en/of Natuur & Techniek kiest, doe je ook eindexamen in het vak O&O. En net als de lessen, is het eindexamen van O&O niet standaard. Je doet namelijk een Meesterproef! Driekwart jaar werk jij, samen met klasgenoten, aan een onderzoeks- en ontwerpopdracht. Voor een echte opdrachtgever. Aan het einde presenteer je jullie eindresultaat niet alleen aan de opdrachtgever en je docent, maar ook aan je klasgenoten en je ouders.

Meer weten?

© 2024 Stichting Technasium. Meer informatie over privacy en gebruik.