Home » Over Technasium » Technasium in cijfers

Technasium in cijfers

105 scholen hebben het predicaat Technasium. Zo'n 32.000 havo- en vwo-leerlingen kiezen voor technasiumonderwijs. 62% van hen is jongen en 38% is meisje. Na het Technasium kiezen zij substantieel vaker voor een bètatechnische studie.

Technasiumnetwerken

105 scholen in Nederland hebben het predicaat Technasium en zijn aangesloten bij Stichting Technasium. Elk jaar tonen de technasiumscholen weer aan te voldoen aan de kwaliteitseisen. Samen werken wij in 18 regionale netwerken aan goed en actueel, omgevingsgericht onderwijs.

Aantal technasiumleerlingen

In schooljaar 2020-2021 volgden ruim 32.000 leerlingen technasiumonderwijs op de 102 scholen met het predicaat Technasium waaronder meer dan 2.500 examenleerlingen.

Op de havo en het vwo kunnen leerlingen kiezen uit verschillende profielen. Het technasiumonderwijs sluit aan de Natuur-profielen. Bijna de helft van technasiumleerlingen kiest voor het bèta-profiel Natuur & Techniek.

Van alle technasiumleerlingen is 38% meisje en 62% jongen.

In de huid van…

Bij elk O&O-project kruipt de technasiumleerling in de huid van een professional. Zo maken ze kennis met allerlei verschillende technische en bèta-beroepen. Op het Technasium ontdekken leerlingen wat bij hen past en wat hun talenten zijn.

Vervolg in de bètatechniek

Door leerlingen aan de slag te laten gaan met een actueel project doen ze veel kennis en indrukken op van de branche waarin de opdrachtgever actief is. Dit draagt eraan bij leerlingen te interesseren voor een vervolgopleiding en loopbaan in de bètatechniek.

Dat is precies wat het Technasium beoogt en ook bereikt. Technasiumleerlingen kiezen na hun eindexamen veel vaker voor bètatechnisch vervolgonderwijs. In 2020-2021 koos 73% van de technasiumleerlingen voor een bètatechnische opleiding (tegenover 55% van de andere gediplomeerden met een Natuur-profiel). Voor de havo-gediplomeerden geldt dat 65% van de technasiumleerlingen een bètatechnische studie is gestart (tegenover 48% van de reguliere leerlingen met een N-profiel). Voor de vwo-gediplomeerden is dat 78% (tegenover 61%).

Top 5 opleidingen technasiumleerlingen havo

  1. Werktuigbouwkunde
  2. HBO ICT
  3. Bouwkunde
  4. Industrieel Product Ontwerpen
  5. HBO Verpleegkunde

Top 5 opleidingen technasiumleerlingen vwo

  1. Werktuigbouwkunde
  2. Bouwkunde
  3. Geneeskunde
  4. Industrieel ontwerpen
  5. Technische natuurkunde

Meer informatie en cijfers over het Technasium vind je in de folder Facts & Figures 2020-2021.

Onderzoek UT: O&O heeft substantieel effect op bètatechnische studiekeuze

Het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O) blijkt substantieel bij te dragen aan de keuze voor een universitaire bètatechnische studie, meer dan het vak Natuur, Leven en Technologie (NLT). Bovendien kiezen meisjes die examen doen in O&O vaker voor een ingenieursopleiding. Zo laat recent onderzoek van Universiteit Twente zien. 

In een interview met Stichting Technasium vertelt Alie Blume, een van de onderzoekers van UT, meer over de resultaten.

Meer weten?

© 2024 Stichting Technasium. Meer informatie over privacy en gebruik.